Uncategorized

10 exemple – TVA 5% sau 9%

Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect de ordin referitor la cota de TVA de 5% pentru servicii de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea. Pentru livrarea de alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele, se aplica cota de TVA de 9%.

Exemplul nr. 1:

O societate livreaza mici, carnati, cartofi prajiti, etc., clientilor sai, in recipiente de unica folosinta sau reutilizabile. Clientul primeste servetele, tacamuri de unica folosinta sau reutilizabile si ketchup, maioneza sau mustar. Societatea a instalat trei mese de bar in fata standului. O parte din mancare este livrata pentru consumul imediat si o parte este livrata pentru a fi luata la pachet. Indiferent daca mancarea este achizitionata de clienti pentru consumul la pachet sau pentru consumul la fata locului, in ambele situatii se considera ca societatea efectueaza livrari de alimente pentru care este aplicabila cota de TVA de 9%.

Serviciile conexe furnizate, constand in punerea la dispozitie a meselor de bar si a recipientelor/tacamurilor de unica folosinta sau reutilizabile reprezinta servicii accesorii livrarii de bunuri si nu servicii de natura a conduce la incadrarea operatiunii drept prestare de servicii de restaurant.

Exemplul nr. 2:

in cadrul unui eveniment, cum ar fi un concert/festival/targ de Craciun, o societate livreaza mici, carnati, cartofi prajiti, vin fiert, etc., clientilor sai, in recipiente din carton/plastic sau in recipiente reutilizabile. Clientul primeste servetele, tacamuri de unica folosinta sau reutilizabile si ketchup, maioneza sau mustar.

Societatea pune la dispozitia clientilor mese cu scaune in spatiul detinut in folosinta, precum si servicii de debarasare si curatare a meselor. O parte din produse se consuma la fata locului si o parte este livrata pentru a fi luata la pachet. In situatia in care clientul isi exprima optiunea de a consuma alimentele la fata locului, se considera ca societatea realizeaza prestari de servicii de restaurant pentru care se aplica cota de TVA de 5%, cu exceptia vinului fiert pentru care se aplica cota standard de TVA. in situatia in care clientii isi exprima optiunea de a lua alimentele la pachet, se considera ca societatea realizeaza livrari de bunuri.

Punerea la dispozitie a scaunelor este relevanta, insa nu si utilizarea efectiva a acestora de catre clienti. Pentru incadrarea operatiunii din perspectiva TVA este decisiva intentia exprimata de clientul de a consuma alimente in acel loc sau nu.

Exemplul nr. 3:

O pizzerie pune la dispozitia clientilor mese cu scaune in spatiul detinut in folosinta, precum si servicii de debarasare si curatare a meselor. O parte din produse se consuma la fata locului si o parte este livrata la destinatia indicata de client. In cazul in care pizza este consumata de client in locatia pizzeriei, se considera ca are loc o prestare de servicii de restaurant. In situatia in care clientul isi exprima optiunea de a lua pizza la pachet, se considera ca are loc o livrare de bunuri. Daca pizza este transportata de personalul pizzeriei la destinatia indicata de client, fara alte servicii conexe, se considera, de asemenea, ca are loc o livrare de bunuri.

Exemplul nr. 4:

Un restaurant care se afla in zona comuna pentru servirea mesei a unui magazin de tip mall serveste produse alimentare (preparate sau preambalate) si bauturi (inclusiv alcoolice). Clientul are posibilitatea de a consuma in cadrul zonei respective produsele astfel achizitionate, avand acces la zona de mese si scaune, fara insa ca restaurantul sa aiba delimitata o zona proprie de mese sau o parte dintre acestea sa ii fie dedicata exclusiv. Zona de mese si scaune este folosita de catre toti agentii economici care activeaza in mall in zona respectiva, pe baza unor contracte incheiate de agentii economici cu proprietarul mall-ului.

Restaurantul pune la dispozitia clientilor tavi, farfurii/recipiente si tacamuri de unica folosinta/reutilizabile. Desi restaurantul nu detine propriile mese si scaune pentru servirea mesei, acestea apartinand proprietarului, dar suporta costurile de intretinere a spatiului de servire, precum si alte costuri comune, cum ar fi debarasarea meselor, curatenia spatiilor respective, accesul la toaleta, etc, se considera ca ofera suficiente servicii conexe necesare servirii mesei la locatia sa.
Prin urmare, in situatia in care clientul isi exprima optiunea de a consuma alimentele la fata locului, se considera ca restaurantul realizeaza prestari de servicii de restaurant.

Exemplul nr. 5:

Un restaurant ofera alimente si bauturi in regim de autoservire, punand la dispozitia clientilor mese cu scaune in spatiul detinut in folosinta, tavi, farfurii/recipiente, tacamuri de unica folosinta/reutilizabile, precum si servicii de debarasare si curatare a meselor. In situatia in care clientul isi exprima optiunea de a consuma alimentele la fata locului, se considera ca restaurantul realizeaza prestari de servicii de restaurant.

Exemplul nr. 6:

Un hipermarket/supermarket ofera posibilitatea clientilor de a consuma in cadrul locatiei sale produse alimentare si bauturi, prin punerea la dispozitie a unei zone de mese si scaune, insotita de posibilitatea de a utiliza tavi, farfurii/recipiente si tacamuri de unica folosinta, precum si servicii de debarasare si curatare a meselor. In situatia in care clientul isi exprima optiunea de a consuma alimentele la fata locului, se considera ca hypermarketul/supermarketul realizeaza prestari de servicii pentru care se aplica cota de TVA de 5%, cu exceptia bauturilor alcoolice, altele decat berea la draft.

Exemplul nr. 7:

O fima furnizeaza servicii de mese festive si ofera mese gata pentru consum la o anumita ora si la cererea speciala a clientului pentru o sarbatoare a acestuia. Firma consiliaza clientul cu privire la cantitatea de produse alimentare optima pentru numarul de persoane specificat de client, pune la dispozitia clientului vesela si tacamuri. Personalul firmei aranjeaza bufetul introducand alimentele in dispozitivele de incalzire, aranjeaza mesele clientului, debaraseaza si curata mesele la finalul evenimentului. Avand in vedere serviciile conexe furnizate clientului, conform solicitarii acestuia, se considera ca firma realizeaza servicii de catering.

Exemplul nr. 8:

O firma de catering furnizeaza in spital alimente pentru pacienti. Firma de catering pregateste mancarea si o preda altei societati terte. Aceasta societate preia mancarea, o transporta la locatia spitalului, unde o portioneaza si o serveste pacientilor. Ulterior consumului alimentelor, societatea terta preia tacamurile si vesela pentru a le curata. In situatia in care cel doua societati actioneaza independent, se considera ca firma de catering realizeaza o livrare de alimente catre spital supusa cotei de TVA de 9%, iar societatea terta efectueaza o prestare de servicii catre spital supusa cotei standard de TVA.

Daca societatea terta, ca subcontractor, factureaza serviciile prestate catre firma de catering, se considera ca in relatia cu spitalul firma de catering realizeaza prestari de servicii supuse cotei de TVA de 5%, intrucat spre deosebire de situatia de mai sus, in acest caz, livrarea de alimente este insotita de servicii conexe suficiente pentru incadrarea operatiunii ca prestare de servicii de catering, din punct de vedere al TVA.

Exemplul nr. 9:

O scoala ofera elevilor masa de pranz. Mancarea gata de consum este livrata de catre o firma de catering catre scoala, cutiile cu alimente fiind furnizate elevilor, de catre personalul scolii, la intervale de timp prestabilite.

Alimentele sunt consumate de elevi intr-o sala cu mese si scaune, in cadrul scolii. Personalul scolii se ocupa, de asemenea, de curatarea salii, a meselor, vaselor si tacamurilor. Se considera ca firma de catering A efectueaza livrari de alimente, deoarece realizeaza doar livrarea de feluri de mancare preparate si transportul acestora, fara alte servicii conexe.

Exemplul nr. 10:

O firma de catering furnizeaza catre clienti masa de pranz. Portiile sunt livrate in recipiente care o mentin calda, care urmeaza a fi preluate de firma si curatate. Operatiunea este considerata livrare de alimente, recipientele indeplinind in primul rand o functie de ambalare, iar preluarea si curatarea finala a acestora nu reprezinta servicii suficiente pentru a conduce la calificarea operatiunii drept serviciu de catering.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *